Ambient

Hallgass bele

Mára hosszabbra nyúlt az oldal mint terveztem, így álljon itt pár rádió, amibe belehallgatva eldöntheted, hogy elolvasod az oldalt vagy sem :-)
(ezek közvetlen linkek Winamphoz)

Kiknek szól ez az oldal?

Azoknak, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi fán terem az ambient, de már hallottak róla. Magyar nyelvű tájékoztatás elég gyér (ezt beleértve is :).
Az oldalon csak a saját véleményemet írom le, tehát minden csak az én álláspontomat tükrözi, én így látom az ambientet, de azt is tudjátok, hogy jobban szeretem hallgatni, mint a lexikális tudásomat bővíteni utánaolvasással a témával kapcsolatban.

Mi az az ambient?

Az ambient is csak egy újabb zenei stílus, mondhatnád. De a megrögzött „ambientesek”, életfilozófiájuknak tartják. Az ambient zenei hatása miatt fantasztikus letisztultságot eredményez az elmében, amit már pár óra elmélyült hallgatás után tapasztalhatsz, persze csak ha tényleg tetszik a zene. A szó szoros értelmében új dimenziókat tár fel előtted, melyek kézzelfoghatóvá válnak, persze csak a képzeletedben, ebben a álomszerű állapotban. Lényege a nyugalma.
Ami fontos: az ambient rétegzene, azaz egy underground stílus. Nagyon kevesen ismerik, még kevesebben szeretik, és csak nagyon kevesen tartják kedvenc stílusuknak.
Én annak tartom.

Miből áll az ambient?

Zajokból, röviden.
Könnyen hallgatható, szolid ritmusú zene, sokszor egyáltalán nincs benne semmilyen ütem (0 bpm...). Tipikusak benne a tengerzúgáshoz hasonló (vagy azzal megegyező...) loopok, mély alaphangok, vagy akár az erdő éneke (madárcsicsergések). Az ambient elektronikus zene. Első hallásra meditációs jellegű. Fő hangszerük a sampler és a többsávos magnetofon.
Azaz nem a ritmusérzékedet támadja meg, hanem a tudatallatidat. Nem egy könnyen dúdolható zene :-)
Autóvezetés közben nagyon nem ajánlott :-)
Az ambient nevéből eredően egy környezetet hivatott a hallgatóság köré varázsolni, különböző helyszíneket, különböző időkben.

Hogyan kezdődött, hol tart ma?

Brian Eno Egy legenda szerint Brian Eno-t, az ambient atyját, elütötte egy autó 1975-ben. Hosszas kórházi kezelésre szorult járóképtelensége miatt. Egyszer, amíg az ágyában feküdt hogy meggyógyuljanak sérülései megkérte egy női látogatóját, hogy tegyen fel egy 17. századi hárfazenei lemezt (ne feledjük, hogy Eno jeleskedett ezelőtt már más műfajokban is, így érthető hogy ilyen régen volt lehetősége kórházban zenét hallgatni). Sajnálatos módon a hölgy elfelejtette távozása előtt feltekerni a hangerőt, így Eno csak a kinti esőnél hangosabb részleteket hallhatta. Lassan megadta magát a hangoknak, és ennek köszönhetően olyan tapasztalatokra tett szert, amely késztette a modern ambient megalkotására. Angol forrás: www.musthear.com/reviews/musicforairports.html.

Music for Airports album borítója Brian Eno megteremtette az ambient műfajt (az ambient elnevezés is tőle származik). Első albuma az 1978-as Music for Airports volt, amely a négy részes Ambient sorozatának első tagja. Ezt az albumok repülőtéri várótermek számára készítette, azoknak az embereknek, akik órákat várnak a nagy út előtt, amellyel hatalmas távolságokat szelnek át. Sok ember fél a repüléstől, így az ambient megnyugtatja őket

Szerintem az ambient szépsége éppen az, amit sokan kifogásolnak, mégpedig hogy '78 óta szinte semmit sem változott. Ez egy nagyon jó dolog, mert a régi zenéket is ugyanúgy lehet hallgatni, mint a maiakat, amik mégiscsak korszerűbb eszközökkel készültek. Most gondolj bele ugyanebbe a dologba pl. az acid stílusnál, és elég csak 1990-ig visszamenni...
Az ambientnek nincs szüksége megújulásra. Természetesen mint minden, ez is keveredik az újabb stílusokkal, de ez nem nevezhető lényegi megújulásnak szerintem.

Alstílusok, kapcsolata a chill-outtal, rokon stílusok

Az ambientet sok helyen azonosítják a chill-outtal, de szerintem a chill-out inkább kávézókba való zene, míg az ambient a teljes elmélyülésről, a teljes befelé fordulásról szól. Tipikus példa a brazil/spanyol hangzású chill-outok, amit nem szokás ambientnek hívni. Rokon stílusnak a chill-outon kívül a goát, psychedelikus trance-t (ez utóbbi kettő újabban eléggé összefonódott) és a noiset említeném. Utóbbi alatt a dallamellenes összeesküvőket értem, Szünetjel fesztiválhoz hasonló zenéket. Tilos rádión fut egy ilyen jellegű műsor, no wave néven (de az Ultrahang nevű műsorban is hasonló jellegű zenéket adnak).
Talán még a new age, world, space. A keleti zenéknek (esetleg még az ezoterikának...) viszont még a filozófiájuk is hasonló az ambientéhez. Továbbá különféle törzsi zenék, ethnikus zenék. Az ambient rengeteg egyéb stílussal is keveredik, tényleg csak néhány: ambient-dub, ambient-techno, downbeat, illbient.
De pl. régen (mikor még nem ismertem az ambientet) lelasított hyperspace-t hallgattam (ez nem vicc!). Próbáld ki az alábbi számokkal: Luke Sfx - Crystal Clear; Ralf - Böse. Ezeket lassítsd le kb. 55%-ra. És ezt vérbeli ambienteseknek is ajánlom! :-))
És most lássuk az ambient alstílusait:

Az alstílusok kiinduló forrása (angolul): www.eem.hotbox.ru/ambientguide.html.

Előadók

Szerencsére van választék. Mára már elég nehéz lenne itt mindenkit felsorolni, csak néhány név a teljesség igénye nélkül:

Híres chill-out sorozat a Café del Mar, továbbá AFX (Aphex Twin) is tett néhány kísérletet az ambient műfajban (is).
Magyar ambient DJ-k: Amb, Jácint, Kaszi, Janus, Kolbász, Palotai (és még sokan...). Állítólag Nagának is nagy ambient gyűjteménye van.

Ambient és a drog

Tisztában léve az alapokkal, joggal gondolhatnád (főleg ha már hallottad is a zenét...) hogyan lehet ezt a zenét hallucinogének (pszichedelikus szerek) nélkül élvezni. A lizergsav-dietilamid és a pszilocibin cubensis nem barátja az igazi ambienteseknek. Pont a lényeget veszi el, hogy természetesen módon kerülj abba az állapotba, amit „csak” a pszichoaktív szerek adhatnak. Azaz mereven elzárkózunk ilyen ötletektől, és igencsak bántónak tartjuk azt, amikor ezt valaki felhozza, mint „vádakat”.
Annyiban igaz, hogy az ambient is egyfajta drog. Rászokni lehet, de leszokni lehetetlen...

Előadások, bulik

Rétegzenei volta miatt nagyon kevés lehetőség van belföldön, amiről én tudok.

A Szigeten mindkettő megtalálható, habár Cinetrippék a populárisabb formájukat hozzák (sajnos). Ez többnyire break-beatet jelent.
Szerencsére ha az ambient nem is, a chill-out egyre jobban teret nyer és egyre több helyen van egy kisebb stage, room elkülönítve a lazításhoz. Az már más kérdés, hogy tényleg chill-out szól-e. Gondolok itt a goa partykra, amiknek a flyerjén kötelező szerepeltetni a chill-out feliratot...

Rádiók

Magyar rádiók az éterben (de Interneten is hallgathatóak):

Internetes rádiók:

Szerintem ezek a legjobbak. További Shoutcast alapú rádiókat találhatsz a www.shoutcast.com-on.

Filmek

Az ambient sokszor felbukkan populárisabb filmek háttérzenéjeként is (ilyen például a Cube), de vannak kifejezetten ambient filmek. Általában a természetfilmek zenéje is ambient szokott lenni.
www.spiritofbaraka.com: ez az oldal eléggé összefoglalja a Barakához hasonló filmeket.
www.backroadsmusic.com/catalog/video/dvd.htm: sok hasonló jellegű DVD címei
Azért összeírnék itt egy listát, ami szerintem tetszene egy ambientet kedvelő léleknek, és tudom ajánlani:

A sorrend semmit sem jelent :-)

További linkek

Hol tudok ilyet vásárolni, ha nem az Interneten akarok?

Először is az Interneten. Ha nem ott szeretnél, akkor nézd meg a következőket:

Ha a Te üzleted nincs itt és komolyabban foglalkoztok ambienttel, írj. Ha tudtok még ilyen üzleteket, akkor is írjatok :-)

Hallgassam vagy ne hallgassam?

Hallgass és hallgasd.

Miért kellett ez az oldal?

Hogy legyen valami normális is a honlapomon :-)
Meg érdekel, hogy mekkora látogatottsága lesz ennek a tájékoztatónak (per pill nagyobb, mint vártam, már a Google-ben is előkelő helyet foglal el).

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnék köszönetet mondani annak a nagyon-nagyon sok embernek aki segített a honlap tökéletesítésében, illetve mindenkinek aki szereti és hallgatja ezt a fajta zenét ezáltal életet lehelve a szcénába.

Németh Zsolt Balázs
Az oldal születése: 2004. május 6.
Utolsó frissítés: 2007. márcuis 20.

Vissza a főoldalra